Поветицовидна цикада (Hyalesthes obsoletus) е един от основните неприятели по домати, патладжан, пипер, моркови, но също така напада моркови и лозя. Той не нанася преки икономически загуби, но е преносител на вируса Столбур, който е много опасен за зеленчуците, алармира агономът на Агри.БГ Атанас Иванов.

Нашествие на кръгоминиращ молец в Южна България


„При Столбур-а цветовете са стерилни, силно редуцирани венчелистчета и плодник. Плодовете, образувани преди заразяването, се деформират. Борба срещу вируса не се води, тя е насочена срещу цикадата“, обяснява Иванов.

Симптомите на болестта се проявяват 2-3 седмици след заразяването.

Неприятелят развива едно поколение. След като тревните площи започнат да изсъхват, възрасните мигрират по зеленчуковите култури. Миграцията започва в началото на месец юли и продължава до 70 дни.

Снимка: https://www.researchgate.net


„Цикадите смучат сок от нападнаните листа. Мястото на обождането се характеризира със светло петно, което се забелязва трудно. Пряката повреда не е от икономическо значение. Опасно е пренасянето на вируса! Важно е да се отбележи, че цикадата е преносител на вируса до края на живота си“, каза още Атанас Иванов.

Химичната борба с цикадата е обвързана с много третирания, поради дългия миграционен период. За това в борбата може да включите агротехнически мероприятия, които ще редуцират популацията на неприятеля.
•    засяване на кулисни пояси от царевица по краищата – царевицата е високо растение, добре се огрява от слънцето и цикадите остават да се хранят по нея;
•    ранно засаждане на зеленчуковите култури;
•    унищожаване на плевелната растителност – от огромно значение е борбата с поветицата.

„Препоръчително е третирането да се направи в ранните сутрешни часове, докато цикадите са по-слабо подвижни. Продуктите, които могат да се използват са същите, като при борба с трипс и листни въшки“, съветва агрономът на Агри.БГ.

По думите му с наближаване на беритбата, трябва да се използват препарати с по-къс карантанинен срок.