Реколтата от ябълки, сливи и череши в област Кюстендил е компрометирана и унищожена почти напълно, съобщиха от Института по земеделие пред Дарик. 
[news]

До сега на няколко места бе измръзването, но падналата температура до -4 градуса доведе до унищожаването на младите плодчета, в каквато фаза са ябълката, сливата и черешата. Те измръзват при температура под 0 градуса, коментираха още от Института.
 
Както Фермер.БГ вече писа, слана унищожи реколтата от череши на производителите в Кюстендилско. „Тази година повечето овощари няма да реализират реколтата си от череши“, разказа Ясен Стипцарски, който има 15 декара с череши и отглежда сортовете Бинг и Ван в района на Кюстендил. Реколтата на земеделеца е унищожена напълно. 
 
Положението е бедствено. Необходимо е земеделците да бъдат финансирани, въпреки че нямат продукция, за да могат да бъдат отгледани дръвчетата и за следващите години. Един от вариантите е допълнителните държавни заплащания да се запазят за трайните насаждения, независимо от липсата на продукция, допълниха от Института по земеделие.