Почти всичко в земеделския сектор се подслушва, научи Фермер.БГ от достоверни източници, пожелали анонимност заради високите си постове. Най-различни личности в земеделския бранш се подслушват постоянно. За някои от тях има разрешение на съда, но за други не. Слухтят се телефоните на по-буйни фермери и организатори на протести; прибори за прихващане на аудио сигнал се прилагат и срещу председатели на аграрни браншови организации, консултанти по европроекти, държавни чиновници сред които и шефове на агенции и фондове, както и агро журналисти. "Подслушването е от най-ниското до най-високото стъпало в йерархията", разкриха още нашите източници.

Тази сутрин министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи в национален ефир, че това, което е поел като ангажимент е, че ще има реална борба срещу организираната престъпност и корупцията."Това с цел да се гарантира сигурността на гражданите, тъй като знаем, че по време на протести, често се случват проблеми, и ако утре не дай Боже стане нещо, ние задължително трябва да знаем кой какво и с кого е правил предния ден", обясни министъра.

Припомняме, че през миналата седмица се проведоха два големи протеста на животновъди и тютюнопроизводители в различни области. Край Гоце Делчев се стигна до ексцесии, заради което се наложи допълнителни екипи от полицаи с каски и щитове да бъдат изпаратени при протестиращата тълпа, която прегази униформените и затвори за кратко международния път. Протестът завърши с човешка жертва. Единият от организаторите получи сърдечна криза и почина. Тютюнопроизводителите са готови отново да протестират, а също така и да търсят подкрепата на зърнопроизводителите и животновъдите за масов протест в София. 

"Аз не знам, дали моя телефон е подложен на манипулации, но съм спокоен за това, което водя като разговори по телефона, а и не само, защото те са свързани с работа. Няма нищо, което да ме притеснява, като нерегламентирани контакти. Разговорите ми са само служебни и касаят подобряването на работата и решаване на проблемите", коментира пред Фермер.БГ шефът на ДФЗ Светослав Симеонов. Припомняме, че от РЗС осветлиха документи и съобщиха, че едва ли не земеделският министър Мирослав Найденов е предложил подкуп от 200 хил. лв. на  Симеонов. Причината за скандала, който гръмна в края на миналата година бе заради искане на министъра към Светослав Симеонов да бъде изплатено ДДС на четири фирми, които спечелили обществена поръчка за 17 милиона лева. От РЗС твърдят, че премиерът Бойко Борисов бил запознат със случая. Той бил привикал при себе си Мирослав Найденов и  Светослав Симеонов и им е казал, че в този момент не иска скандали в Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" и да си раздават каквито щат пари, но това да не става обществено достояние“.

“Като бях председател на комисията за борба с корупцията, Миро, нали знаеш, че дойдох в твоя кабинет и говорихме на четири очи доста време. И ти тогава почти треперейки, ми каза, че Цветан Цветанов те следи и записва със СРС-та. И това ли ще отречеш“, попита Яне Янев.Земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че първоначално не е искал да отговори на Яне Янев, защото по думите му има една хубава българска поговорка, че когато влезеш със свинята в локва, на нея ще й е хубаво, но ти ще се изцапаш.Въпреки това Найденов събра извънредно медиите, за да отрече обвиненията на лидера на РЗС, че е давал подкуп, както и че е участвал в престъпна група, която е работила в Държавен фонд „Земеделие”.

Мирослав Найденов отрече и да има заглушаващи устройства в кабинета си или в която и да е част от сградата на земеделското министерство. Той обясни, че също не знае дали е подслушван, но няма притеснения за себе си.

 

От архива: Схемите на влияние

РЗС обвини Мирослав Найденов в корупция и търговия с влияние

 

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!