Може ли ръководството на агросектора в България реално да се справи с проблемите на земеделието и животновъдството или не? Много фермери си задават въпроса, след като вече минаха осем месеца на управление на новата власт. И защо много от българските фермери дават негативна оценка на управлението на ГЕРБ относно агросектора и селските райони, въпреки силната подкрепа, която дадоха за политическата партия по време на изборите?

Вероятно, защото останаха разочаровани – кой повече, кой още повече. Разочаровани от дадените, но неизпълнени десетки обещания, разочаровани заради неспазването на сроковете за изплащане на средствата по спечелени и подписани проекти по Програмата за развитие на селските райони, разочаровани заради „политиката на парче”, която се води спрямо сектора и, чрез която само временно се потушават „избухналите пожари”.

Другият въпрос, който можем да си зададем е защо, при все, че почти ежедневно по медиите се тръби – и то не от кой да е, а от самия Бойко Борисов, както и от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, че на българските земеделци са изплатени почти всички субсидии, то реален резултат от това не се вижда. Напротив – селскостопанските производители, не без основание постоянно съобщават във форума на Фермер.БГ за наложени им неправомерни глоби, за орязани и забавени субсидии, за неизплатени такива, за некомпетентност на администрацията, за бавна и тромава система – както за очертаване на площите, така и за хаос при идентификационната система на животните.

Най-общо казано доверието на земеделските производители в страната към управляващите спадна много заради липсата на ясна стратегия за развитието на агросектора като цяло.

И някак си нелепо звучи твърдението на председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, според която това, което е могло да бъде направено за животновъдите тази година, вече е направено. Нелеп и ненамясто е и пиарът на министър Найденов, който при всеки удобен случай гледа да изтъкне лошото управление на старата власт.

Не защитаваме управлението на тройната коалиция по отношение на агросектора, напротив – критикували сме го многократно и основателно. Това, което искаме да защитим е правото на българските селскостопански производители да получат адекватна политика за агросектора, каквато те заслужават и каквато имат неговите колеги от Европейския съюз.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!