Необичайно висок праг на болести и неприятели по зърнените култури, отчитат зърнопроизводители. Това води до по-засилена борба с препарати за растителна защита, и и съответно по-високи разходи от страна на земеделците. 
 
Зърнопроизводителят и член на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов заяви пред радио Фокус: „Има много сериозно нападение на различни видове ръжда и други заболявания като септориоза и мрежести петна. За да се предпазят от всичко това, зърнопроизводителите трябваше доста често да обработват с препарати, като понякога не достига времето чисто технически. От тази гледна точка може да се каже, че има доста проблеми. Зърнопроизводители, които са имали повече капацитет на техниката си са успели да се справят. Някои, които не успяха да свършат навреме, имат по-големи проблеми. Очаквам да е доста шарена картината както за Пловдив, така и за България”.
 
Според Вукодинов на този етап дъждовете имат негативно влияние само по отношение на болестите и неприятелите, които ги съпътстват. „Дъждовете, по-топлия климат през зимата и по-хладния сега са подходящи за развитие именно на болести и неприятели. Това важи не само за пшеницата, а и за рапицата и за пролетните култури като слънчоглед и царевица”. 
 
Предвид агрометеорологичната прогноза за следващите 20-30 дни, времето ще се задържи без промяна, което евентуално ще доведе до още проблеми и нужда от интервенция с препарати, очаква зърнопроизводителят.