Все още няма категорична информация за това, кога ще е следващият протест на тютюнопроизводителите. Очакваме среща, но досега никой не ни е канил на такава, каза пред репортер на Фермер.БГ председателят на Националното сдружение на тютюнопроизводителите 2009 г. Муса Чолак.

"Ако не се предприемат адекватни действия от страна на правителството ще продължат протестите от национален характер. Чакам да ми се обадят. Министър Найденов ми знае телефоните, така че може да ми позвъни. Разбрах, че утре ще има някаква среща с Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Симеон Дянков, но не съм поканен още", коментира тютюнопроизводителят.

От страна на сдружението не се очакват протести до края на тази седмица или затваряне на гранични пунктове, но не е изключено стачки да има по места, ако се организират по отделно производителите от различни региони.

Междувременно парламентарната група на ДПС изразява обща тревога от протестите на тютюнопроизводителите. Това каза от трибуната в пленарна зала депутатът от ДПС Неджми Али. По думите на депутата, онова, което изкарва хората на протест, не е намесата на която и да е политическа партия.

„ДПС изцяло подкрепя протестите на тютюнопроизводителите и нерешаването на проблемите им в скорошно време, може да доведе до социални бунтове. Призоваваме управляващите да изпълнят задълженията си по договорите за изкупуване на тютюна, защото той започва да мухлясва”, посочи Али. Той призова и Министерски съвет да упражни всички свои правомощия и да събере всички изкупвачи на тютюн на среща.

 

Анкета сред депутатите от ДПС показа, че никой от тях няма информация за протести през тази седмица. „Нашата цел не е напрежението да ескалира, а проблемите да се решат”, добави Али. ПГ на ДПС настоява за спешна среща между премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и фирмите, на която да се изяснят доплащанията за реколта 2010.„Изкупната цена, която е необяснимо ниска, не е в състояние да покрие дори производствените разходи. В България трябва да има адекватни политики като на страна-член на ЕС”, каза още Али.

 

Изкупната кампания на тютюна в Гоцеделчевско започва от днес, съобщи тютюнопроизводителят Иван Сабахлъков. Той подчерта, че комисиите от фирмите, които изкупуват тютюна, са недостатъчни за Гоцеделчевския регион, тъй като там има 72 села и във всяко едно хората отглеждат тютюн. „Това означава, че два-три месеца ще продължи изкупната кампания на тютюна”, обясни Иван Сабахлъков и допълни, че едно от исканията на тютюнопроизводителите е да се увеличат комисиите за изкупуване на тютюна. Все още няма яснота каква ще бъде средната изкупна цена.

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!