Расте броят на огнищата със заболяването Африканска чума по свинете в Румъния, които вече са над 1500 и продължават да растат, съобщи д-р Борислав Каменов, ръководител на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Добрич на заседание на Областната епизоотична комисия. Увеличава се броят на заболелите и избити животни в северната ни съседка и това налага сериозни мерки в крайдунавските области на България, уточни още специалистът. 
 
 
Повод за заседанието на комисията стана нов регистриран случай на АЧС в кв. Повеляново в Девня. Откритото мъртво прасе е намерено на 13 февруари от пастир на 12 км от първично регистрираният във Варненска област и на 4 км от промишлен свинекоплекс. Срещата в Добрич беше открита от областния управител Красимир Кирилов, който информира присъстващите представители на институции и общини за издадената заповед от директора на БАБХ. В нея са разписани мерки за неразпространение на заболяването за територията на цяла Северна България. 
 
Към момента няма да се извършва преброяване на домашните прасета в т. нар. задни дворове. Все още обаче част от добруджанските общини не са определили терени за загробване на животни. Готовност трябва да има, подчерта д-р Каменов. Апелът към представителите на местните власти е да подходят отговорно и да определят площадки, които да се ползват при нужда за целта. 
 
Снимка: авторът
 
Ловът на диви прасета е приключил и ангажимент на ловците е да следят и подават сигнали при откриване на трупове на диви свине. При откриване на такъв следва да се подаде сигнал, да се вземат проби и да се загробят умрелите диви животни. Заповедта на директора на БАБХ е връчена на ръководствата на горските и ловни стопанства, уточни още д-р Каменов.
 
Той добави, че по отношение на свиневъдните комплекси и ферми на територията на Добричка област се изпълняват стриктно разписаните мерки за био сигурност, пропускателен режим в обектите, опис на мрашрутите при движение и висок санитарен контрол на хората, които работят в обектите.
 
Областният управител Красимир Кирилов уведоми участниците в заседанието, че ще получат заповедите, в които са разписани мерките, които всяка една институция трябва да предприеме, за да не се допусне разпространение на заразното заболяване.