Ръст в цените на млякото в световен мащаб. Това сочи информация на ФАО, информираха от Областната дирекция „Земеделие“ – Кюстендил.
 
 
В края на миналата седмица организацията на ООН за прехрана и земеделие - ФАО обяви значително увеличение на цените на млечните продукти. Това доведе до повишаване на средните цени на суровините през месец май. 
 
Индексът на храните на ФАО за месец май показва ръст от 1,2% в сравнение с април тази година. Индексът на цените на млечните продукти се покачи с 5.5% до 11.5% спрямо предходната година. 
 
Индексът на цените на зърнените култури нарасна с 2,4% до 17% за една година и достигна най-високото си ниво от януари 2015 г. Сериозната активност пък на купувачите на ориз от Югоизточна Азия повишиха цената на ориза. Индексът на цените на растителните масла спадна с 2.6% до най-ниските стойности за последния 27-месечен период. Това се дължи на големите световни запаси, които понижиха цените за палмови, соеви и слънчогледови масла. Намалява се индексът на цените на месото, а индексът на цените на захарта спада за шести пореден месец, намалявайки с 0,5%, отразявайки благоприятните условия за прибиране на реколтата в големите производствени райони в Бразилия - най-големият производител и износител на захар в света.