Наполовина или под 1.5 млн. дка, се очаква да бъдат тази есен площите с рапица. Земеделците се отказват от рапица, заради негативите от последните години. Интересът се насочва към сорго и лимец, коментира за Фермер.БГ Ангел Вукодинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
 

Както Фермер.БГ съобщи в края на месец октомври, рапицата във Великотърновска област цъфна. Това на практика означава, че цъфналите растения не могат да влязат в зимата подготвени и ще измръзнат. Добивите ще паднат на половина.

В края на кампанията по засяването на есенниците Вукодинов коментира какви са резултатите. „Димитровден по стар стил предстои, а в българската народоприсохология този ден е свързан с края на земеделската дейност на полето. Сезонът като агротехнически мероприятия е на финал в почти всички райони на страната. Отчитаме поредна трудна есенна подготовка – на места дори беше невъзможна. Ние, земеделците, обаче, сме упорита гилдия – стараем се да преодоляваме препятствията, и мисля, че в голямата си част колегите успяха. Но това беше съпроводено с много разходи, много нерви, аварии по машините. В отделни райони на страната – особено в Южна България, сушата е много сериозна и това е предпоставка за много трудна работа. Колегите буквално поливаха с гориво площите, да не говорим за огромната амортизация на машините, за да подготвят нивите и да засеят“, посочи Ангел Вукодинов.

По думите му площите с есенници в България не могат драстично да варират – стандартно „отклоненията“ са плюс-минус 10%. „Освен при форсмажорни обстоятелства. Сушата е труден, но преодолим проблем. За драстично намаляване на площите става въпрос обикновено когато годината е прекалено дъждовна, но такива не сме имали от години. Аз лично прогнозирам, че площите с пшеница ще бъдат на миналогодишното и на малко по-добро ниво. Но това не е резултат от голяма доходност от производството на пшеница, а от огромните проблеми, които имат земеделските производители с една от новите за последните десетилетия култура – рапицата. От рекордни площи – над 3 млн. дка и 3.5 млн. дка до преди две години, за тази година очакванията са площите с рапица да бъдат редуцирани под 1.5 млн. дка. Причината е, че през последните години тази култура носи сериозни загуби на земеделците и те станаха много предпазливи“, заязи Ангел Вукодинов.  

Според него е трудно в сектора на зърнопроизводството и производството на технически маслодайни култури да има постоянно нови култури. „Ние имаме определени дадености и не можем с лекота да сменяме сортова структура. Освен традиционните житни култури – пшеница, ечемик, тритикале, овес, през последните години нараства интересът към производството на лимец. Лимецът е древна култура с добри здравословни и био качества, но пазарът е доста е ограничен и не можем да разчитаме, че в България ще се засеят милиони декари с лимец. Потенциалът за разгръщане на тази култура е от порядъка на няколко стотин хиляди декара“, коментира Вукодинов. И допълни, че през последните години земеделските производители имат все по-сериозен интерес към производството на сорго като алтернатива на сухия климат. „Дали интересът към сорго ще продължи, обаче, зависи от пазара. За жалост, свидетели сме на трайни климатични промени, и не сме убедени, че генетиката на новите сортове и хибриди от новите сортове зърнено-житни и маслодайни култури ще могат при тези темпове на изменение на климата да повишават качествата си в посока сухоустойчивост“, коментира Ангел Вукодинов.

Гледайте ВИДЕО интервю с Ангел Вукодинов във Фермер.БГ TV:


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!