Знанията, уменията и сдружаването могат да помогнат за изграждането на добро животновъдство и на един наистина печеливш бизнес. Това заяви в интервю за Фермер.БГ Рангел Матански, съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) и управител на организация на производителите Фермерско мляко. Матански взе участие в откриването на Първата у нас Академия за фермери.

 

Господин Матански, защо като асоциация, НСГБ реши да подкрепи Академия за фермери и защо смятате, че това е важно?

Като асоциация, ние сме инициаторите на тази академия. Председателят на управителния съвет – Димитър Зоров, още преди 2 или 3 години, в една среща с партньори от Германия е провел разговор и е стартирал инициативата за Академията и това фермерите да получат своето обучение. Наистина малко се проточи във времето, но радостната новина е, че се случи.

 

Във Вашето приветствие казахте, че знанието е първата стъпка и трябва да сте в крак с технологиите, какво имахте предвид?

Наистина, знанието е базата – всеки уважаващ себе си бизнесмен и всеки бизнес, има нужда от здрава основа, а знанието е основно. Това да знаеш как да направиш своят бизнес печеливш, защото все пак той ти носи доходи. Незнанието не е оправдание, а води до фалит. Все пак сме в тежка криза и то не само в България, а в цяла Европа и реално само знанията и уменията как да правим бизнес, и да сме на печалба, ще помогнат на фермерите да оцелеят.



 

Казахте, че първата стъпка е знанието, за което сега говорихме, втората и третата са съответно: сдружаването и достъпа до пазари. Също така призовахте, че първата стъпка е направена и е време да преминем към втората и третата, какво точно имахте предвид?

Днес се поставя начало на нещо смислено, на нещо, от което българските фермери, българските животновъди имаха нужда. Факт е, че имаме уверението от германска страна, от DLG Академия, че този пилотен проект, ще продължи да се развива във времето. Както стана ясно от встъпителните слова, в Германия знанията и уменията са помогнали да изградят такова добро животновъдство и да имат наистина печеливш бизнес. Дори и във време на криза, това помага той да е устойчив. За в бъдеще, предполагам, ще изградим една традиция и бъдещи такива академии за все повече фермери. Стъпките са наистина три, според мен, защото в момента отглеждането на животни, специално млечно направление, е губещо. Фермерите продават продукцията си, своето мляко, под своята себестойност, а да инвестираш в губещ бизнес, си е малко рисково. В дългосрочен план, тенденцията е цените да останат ниски, затова като имаме знанията и уменията, трябва да пристъпим към следващата стъпка. Тъй като Европа държи наистина стабилни фермерите, това е сдружаването. Това помага да се намали себестойността и реално да се разпредели правилно труда на фермерите. Както забелязахте на презентацията, всеки един от организацията си имаше определена задача, определена цел и всеки гони максимални резултати. Това го казвам, тъй като аз от 3 години съм управител на организация на производители и виждам това нещо. Хубавото е, че много от фермерите го осъзнаха и видяха правилността на това нещо. Имаме стартирали няколко организации, групи на производители, които се създават.

 

В презентацията на лектора, който е потомствен фермер в Германия, стана ясно, че към него в последствие, особено последните няколко години, са се присъединили по-малки фермери, които не са загубили своята независимост, но са постигнали една по-голяма стабилност, присъединявайки се към една по-голяма организация. Възможно ли е това да започне да се случва и в България? Някои казват, че това е мисия невъзможна, предвид спецификите на нашия манталитет, законова уредба... Време ли е това да започне да се случва?

По мое лично мнение фермерите в България, особено в млечното направление, имат два избора. Единият е да фалират по единично или да се опитат да оцелеят, работейки в екип. Така че всеки може да направи избора си сам. Третата точка, която засегнах и която смятам, че е много важна, то това е достъпът до пазари, защото продавайки мляко под себестойност, всеки нормален бизнес, води до фалит. Реално, сдружавайки се, получавайки необходимите знания, преработвайки суровината и достигайки до пазара, чрез директни доставки; чрез предлагане на фермерски продукт; чрез предлагане на продукт произведен от качествено - истинско мляко, може да се намери частичен изход от ситуацията. До края на годината, който предприеме тези стъпки, според мен, има шанс да оцелее. След това, ще е малко късно, имайки предвид, че и мерки 4.1 и 4.2 ще бъдат отворени с целия бюджет тази година, т.е който намери правилната посока и намери начин да работи в екип има шанс да оцелее. Все пак бизнес, в повечето случаи семеен, граден с поколения, според мен, е прахосничество да бъде захвърлен с лека ръка, защото не можем да работим в екип и ни е страх някой да не ни прецака малко или много. За това трябва да се правят компромиси, да се търси правилната посока, за да оцелеят българските фермери.

 

В тази връзка да кажем и за мярка 6.3 по ПРСР, която фермерите също очакват с интерес, защото чрез нея, ще могат да започнат да се подготвят за професионално фермерство. Тя, би трябвало, да бъде първото стъпало. Вие участвате в комитета по наблюдение, какво се случва с наредбата и кога тя ще бъде готова, тъй като имаме много запитвания?

Мярка 6.3 е насочена наистина за малките фермери т.нар бивши полупазарни стопанства, които чрез определена финансова помощ, в случая по мярка 6.3, е 15 000 Евро в продължение на 5 години, която сума, се получава на два транша. Целта е тези полупазарни стопанства да минат към бизнес ориентация – от задоволяване на собствените нужди, да бъдат пазарно ориентирани. Критериите по мярка 6.3 бяха приети в комитет по наблюдение, мисля, преди около 2 седмици. Като член на работната група по създаване наредба по мярка 6.3, получих преди около 2-3 дни самата наредба. Всички членове имаме срок да дадем коментари. По спомени на 11 април, ще бъде формирана първата работна група на която, ще коментираме наредбата. Имам убеждението на експерти от МЗХ, в устни разговори, че тази наредба, ще бъде изработена в бърз порядък, след това, предстои обнародване. Скоро беше гледана наредбата, по която Национална служба по съвети в земеделието изготвя безплатно бизнес планове по мярка 6.3. Тя вече е в напреднал стадий на изработване и предстои нейното обнародване. Технологията е следната: обнародва се наредбата за изработване на бизнес плановете подмярка 2.1.2, след това Национална служба съвети в земеделието ще може да кандидатства, за да може да получи финансиране. След като бъде одобрена като бенефициент, тази наредба, ще бъде отворена и мярка 6.3, за да може хората, които искат да се възползват от нея, да могат да ползват и безплатни консултантски услуги. 

Таня БОРИСОВА
София БЕЛЧЕВА