Зърнопроизводителите не могат да оказват влияние върху формирането на крайната цена на хляба, каза в интервю за Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов. Той уточни, че по веригата зърно-брашно-хляб има поне пет звена между зърнопроизводителите и крайния потребител на хляб.

Според него е неправилно, когато се говори за увеличение на цената на насъщния да се твърди, че това е заради по-високите изкупни цени, които търсят стопаните, в контекста на световен ръст на цените, както на зърното, така и на всички суровини за неговото производство – семена, торове, препарати, горива, земеделска техника и др.

Радослав Христов посочи, че в момента най-ниската цена на тон  зърно в ЕС е тази в България. Въпреки това пазарната стойност се определя само и единствено от конюктурата на пазарите в Европа и света.

По отношение на настроенията за протести на животновъдите на 22 февруари пред Министерски съвет, председателят на НАЗ посочи, че Управителният съвет на асоциацията не е обсъждал предложение за съвместни протести на този етап.

 

ВИЖ ВИДЕО ИНТЕРВЮТО:

 

 

 


© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!