Работната група по директните плащания, която включва в състава си 51 участници и участва в разработването на Концепцията за директни плащания 2015-2020 е редуцирана, алармираха неправителствени организации пред Фермер.БГ. 
 
Само девет неправителствени организации ще участват днес в работна група по директните плащания в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), като по време на заседанието ще се коментират промените в Закона за подпомагане на земеделските производители в частта му директни плащания, научи Фермер.БГ. 
[news]
Оказва се, че старата Работна група, създадена със заповед на земеделския минстър от 23-ти май, е работила до 1-ви август, когато МЗХ изпрати Концепцията за директни плащания към Брюксел. 
 
Вярно е, че заседанията на старата Работна група преминаваха бурно, с много напрежение и караници, но това е нормално предвид на различните лобита и интереси, които всеки иска да защити, коментираха представители от неправителствения сектор. Според представители на НПО от агросектора, които са участвали в старата Работна група,  тя е работила ефективно, като предвид кратките срокове през лятото, беше постигнат голям напредък по концепцията за директни плащания 2015-2020. Много от участниците дори се обединиха около някои от спорните теми
 
На днешното заседание на Работната група ще се коментира важни параметри по критерии, допустимост за подпомагане, таван на плащанията, активен фермер и други по схемите за подпомагане по директните плащания, които ще се прилагат в България от 2015 година.
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!