Предстои да бъдат обявени търговете за наем и аренда на свободни земи от Държавния поземлен фонд  за стопанската 2011/2012 г, съобщи зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова. Началните тръжни цени на парцелите вече са определени и предстои да бъдат обявени на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и Областните дирекции „Земеделие“, съобщиха от ведомството.

Боянова разясни процедурата за обявяване на публични търгове за имоти от ДПФ, намиращи се в стопанските дворове на бившите ТКЗ-та, които са свободни и незастроени. Тези търгове ще бъдат обявявани по инициатива на заинтересовани лица и ще се провеждат от Областните дирекции „Земеделие”.Началната тръжна цена на такъв имот ще се определя на базата на данъчната оценка плюс 10 процента върху нейната стойност.

По думите на Боянова предстои обновяване на цифровата орто-фото карта на земите в страната, формиране на единна позиция на България по Общата селскостопанска политика на ЕС след 2013 г., преразпределяне на около 300 млн. евро между мерките по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. и пускане на двете нови мерки по Програмата – 213 „Натура 2000 за земеделски земи” и 125 за създаване на хидромелиоративни съоръжения.

 

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!