Младите пшенични посеви в Добричка област се развиват добре при благоприятното декемврийско време и повечето братят. Това заяви пред БТА директорът на Добруджанския земеделски институт професор д-р Иван Киряков след края на сеитбената кампания. В региона, който произвежда най-много хлебно зърно в страната, площите с пшеница през тази стопанска година достигат около 1 194 000 декара.
 
Пшеницата навсякъде е поникнала, като само в масиви с по-късна сеитба посевите тепърва навлизат във фаза "братене", поясни професор Киряков. По думите на учения пшеницата добре се аклиматизира при все още положителните температури. Запасите от влага в региона са не повече от трийсетина литра на квадратен метър и стопаните се надяват да не се сбъднат прогнозите за по-безснежна зима.
 
В някои полета се наблюдава пожълтяване на младата пшеница, която е сята след предшественик слънчоглед. Маслодайната култура е била третирана с по-високи дози хербицид, който не се е разградил напълно и това е причината пшеничните посеви да съхнат, коментира директорът на Добруджанския земеделски институт. Ученият добави, че такива полета могат да се видят и в Силистренска област. Според професор Киряков за разлика от миналата есен в региона няма повишена популация на полски мишки въпреки сравнително топлото време.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!