Както Агри.БГ писа, с Кирил Вътев е воден разговор той да бъде номиниран за министър на земеделието.

От Българската аграрна камара (БАК) разпространиха позиция, изпратена и до лидерите на коалициите „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и „ГЕРБ-СДС“, които редят проектокабинет в момента и които очакват президента Румен Радев да връчи втория мандат за съставяне на правителство всеки момент. 

“Ние от БАК, която обединява 13 организации от различните подсектори на земеделието и представлява интересите на над 10 000 земеделски производители, изразяваме категоричното си несъгласие с кандидатурата. Въпреки уважението ни към г-н Вътев като бизнесмен в преработвателния сектор, ние имаме сериозни притеснения относно неговата експертиза, включително и образование в областта на селското стопанство, от една страна и липсата на административен опит, който се изисква за ръководител на такова важно министерство, каквото е Министерство на земеделието, от друга страна”, пише в позицията си председателят на камарата Костадин Костадинов.

Друг довод на организацията е, че Кирил Вътев е непознат за голяма част от земеделските производители в България, особено за тези извън сектора на животновъдството.

“Притеснението ни се засилва още повече от факта, че на база на практиката си на бизнесмен от преработвателния сектор, ако бъде избран за министър, г-н Вътев би могъл да повлияе за вземането на решения, които допълнително да отслабят позицията на производителите във веригата на доставка. Такива решения ще бъдат в ущърб на българските земеделски производители, които и към момента са неравнопоставени с производителите на храни, които преработват в по-голямата си част земеделска продукция от внос, за сметка на родното производство”, обясняват още от камарата.

Организацията изразява и притеснение относно продължаващата политическа несигурност в страната ни, която пък “изисква за поста министър на земеделието да бъдат назначавани личности с високо ниво на професионална подготовка в сектора на земеделието, ръководни умения в държавна администрация и работа с институциите на Европейския съюз, които да могат да формулират ясни политики за развитие на земеделието и да вземат отговорни национални решения в изключително кратки срокове”. И добавят, че подобни качества и умения, за съжаление, БАК не открива в кандидатурата на Кирил Вътев. 

“Очакваме да приемете с необходимата сериозност настоящата ни мотивирана позиция, защото тя е в защита на интересите на българските земеделски производители и родното ни производство”, пише още в позицията.

Оттам уточняват, че камарата е готова за диалог и конструктивни срещи за обсъждане на подходящи за поста кандидатури.