С месопреработвателя и член на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев е воден разговор той да бъде номиниран за министър на земеделието, научи Агри.БГ.

Потърсихме коментар от Кирил Вътев.

"По принцип е воден разговор, но няма нищо решено окончателно. Аз благодаря за това голямо внимание, но нека да видим как ще се развият нещата и тогава можем да водим вече разговор по същество. Нека да стане факт. Аз съм отворен. Нямам нищо против никого. Има хора, които имат нещо против мен, но не знаят защо", каза той за Агри.БГ.

За един от зам.-министрите на земеделието пък се спряга Красимир Кумчев

В първоначалния списък на ПП-ДБ за министър на земеделието бе номиниран депутатът от ПП и бивш ръководител на Българската агенция по безопасност на храните проф. Христо Даскалов

Гадаем защо неговата кандидатура е отпаднала, но наистина все още предстоят няколко неща да се случат, преди да бъде ясно кой ще бъде аграрен министър в кабинета "Денков-Габриел".

Едно от тях е да бъде връчен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев на ПП, което се очаква да стане тези дни, по думите на президента.

Едва тогава съставът на правителството ще бъде ясен официално, потвърди акад. Николай Денков тази сутрин след председателски съвет в Народното събрание. 

Това също няма да е окончателно, докато Народното събрание не гласува предложения кабинет, като в момента политическите сили дават разнопосочни индикации дали това ще стане и дали мнозинството ще подкрепи правителството "Денков-Габриел". 

Кои са Кирил Вътев и Красимир Кумчев?

Кирил Вътев е завършил Националната спортна академия с профил "Свободна борба" (1978-1982) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба. Напуска спорта през 1991 г. Заедно с брат си започват производство на сандвичи, но се оказва, че трудно се намират качествени колбаси. През 1993 г. регистрират фирмата "Тандем-В" и постепенно от производството на сандвичи преминават към месните деликатеси. Така вече 30 години компанията е на пазара.

В края на 2022 г. Кирил Вътев заедно с акад. Атанас Атанасов инициираха срещи по повод създаването на Българска аграрна камара. Няколко месеца по-късно такава камара беше създадена и регистрирана в Търговския регистър, но без участието на Кирил Вътев и акад. Атанасов. 

В същото време преди месец Кумчев написа в профила си във Фейсбук: "Акад. Атанас Атанасов, Кирил Вътев и съмишленици подготвяме необходимото за учредяване на БАК - Устав и Етичен кодекс. Името и логото на Камарата вече са със запазена европейска марка."

Красимир Кумчев е добре познат в селскостопанския сектор, като със земеделие се занимава от повече от 35 години. В момента е аграрен консултант на стартиращи предприятия, фермер и производител на плодове и зеленчуци. Овощните му градини заемат 500 дка,  а площите със зеленчуци са около 200 дка. В края на 2022 г. той сложи край на своята ябълкова приказка най-вече заради вноса от Италия и Полша, който убива родните производители.