Пред прага на новия програмен период параметрите на новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 г. и възможностите, които тя ще предлага на земеделските производители, интересуват живо фермерите. Янислав Цветанов, експерт в дирекция „Развитие на селските райони“ в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), заяви по отношение на мерките в новата ПРСР, че и в следващия програмен период земеделските производители и фермерите е могат да кандидатстват по всички мерки от ПРСР, които познават и досега.

 

„Като цяло възможностите за подпомагане в ръзличните сектори на селското стопанство ще бъдат същите. Ще изглеждат по различен начин от гледна точка на облекчаване на процедурите – както за земеделските производители, така и за администрацията. Разбира се, ще има и нови възможности и ако един производител види своето място за инвестиции за свои начинания, то той ще има възможност да се възползва от тях“, заяви Цветанов.

 

На въпрос ще има ли промяна в дефиницията за селски район в новата ПРСР, каквито са очакванията, Янислав Цветанов коментира: „Всяка страна-член на ЕС сама определя що е то селски район. Към настоящия момент действащата дефиниция е определена от ПРСР 2007 – 2013 г. Около 90% или 90 000 кв. км от територията на страната – 231 общини - съгласно сега действащата дефиниция попадат в територията на селските райони. Искам, обаче, дебело да подчертая, че подпомагането по ПРСР не е само за селките райони – когато става въпрос за земеделие и за преработка на земеделка продукция, програмата се прилага на територията на цялата страна, включително и в областните центрове и в градските ареали“, допълни Цветанов.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!