Разрешение за добавянето на протеин от насекоми във фуражите на селскостопанските животни в Европейския съюз (ЕС). Това е се очаква да се случи до 2020 г. от анализатори от нидерландската банка ABN Amro, цитиран от allaboutfeed.net.
 
 
Експертите изследват възможностите за използването на протеин и мазнини от насекоми в храните на добичетата и дори на хората и домашните любимци.
 
Според банката бизнесът с тези суровини се разраства главоломно и до 2000 г. подобни компании от САЩ, Канада, Китай, Южна Африка и дори Европа са навлезли на пазара. 
 
 
Техният прогрес се дължи на вихрения ръст на отглеждането на черна муха, наречена Black Soldier Fly. Само за две готини от 7000-8000 тона през 2014-2015, производството на мухата е стигнало до 14 000 тона през настоящата година в глобален мащаб, твърдят специалистите. 
 
Сега действащото законодателство на ЕС не позволява използването на протеин от насекоми във фуражите, но очакванията са, че още следващата година това ще се промени.
 
 
Причината е, че още през последните няколко години няколко компании, произвеждащи насекомите лобираха за тези промени. Това даде ефект и в скоро време се очаква Европейската комисия да разреши използването на протеин от инсектите в храната на риби в развъдниците.
 
Скорошно допитване сред представители на страните-членки показва, че настроенията са към развитие в тази посока и най-вероятно забраната ще падне. 
 
Според международната платформа за храна от насекоми (International Platform of Insects for Food and Feed) очакванията са протеинът от насекоми да влезе в храната на рибите още от следващата година, в птицевъдството и свиневъдството от 2020 г. 
Освен това според анализаторите цената на протеина от насекоми ще е значително по-ниска от тази, която се използва в момента.