Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт код за силни дъждове и гръмотевични бури в западната половина от страната днес, 13 юни.
 
 
За утре опасността е още по-голяма. За девет области кодът е оранжев. Това са Видин, Монтана, Враца, Област София, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград и Пазарджик.
 
През втората половина от деня днес се очакват интензивни валежи до 20 литра на кв. метър в западната половина от страната, а утре количествата на места може да достигнат 50 литра на кв. метър.
 
                          Карта на опасните явления за 14 юни 2018 г.
 
Източник: НИМХ
 
През нощта и утре ще се развие мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи, временно интензивни и значителни по количество.  Дъждовете ще обхванат западната част от страната и Дунавското поречие, докато на изток времето ще бъде сухо със слаб до умерен вятър от юг-югоизток. 
 
„Ще има гръмотевични бури, на места и градушки. В източните райони на страната ще бъде предимно слънчево и ще се задържи без валежи“, съобщи НИМХ. От утре ще започне и слабо захлаждане.