България е един от най-големите износители на патешки дроб в Европа. По данни от 2014 години, българските компании са произвели близо 2600 тона гъши дроб, като годишно, секторът дава работа на над 7000 души. Япония – водещият световен вносител на гъши дроб, одобри вноса на българско птиче месо и гъши дроб. Повече за цялата обстановка в сектора и възможностите на България като световен износител, разказа за Фермер.БГ Калин Йовчев, управител на Егер-Агро.
 
Г-н Йовчев, къде и как реализирате продукцията си, кои са пазарите за български гъши дроб?
Основният ни пазар е във Франция, работим с фирма износител. Отношенията са много добри и коректни към момента, пазарът беше в застой до един момент, но след реформите, които се наложиха във френския сектор, нещата са по-добре. Тази година сме по-оптимистично настроени. Отношенията, които са поставени между мен и износителят са предварително договорени и са за пълното изкупуване на произведената от мен продукция.
 
Какви ще са добивите тази година, съответно и цените?
Все още е рано да говорим за добиви. Те изцяло зависят от износителя. Той поставя условия относно това какво качество иска, съответно качеството е от параметрите на дроба. А ние, като производители се водим по него. Относно цените не мисля, че е редно да коментирам.
 
А какви са очакванията ви за добив?
Според мен и тази година ще остане както досега. Мога да кажа, че очаквам едни средни грамажи на гъши дроб, ако мога така да ги нарека.
 
Тъй като Япония одобри вноса на българско птиче месо и гъши дроб, какви според вас са реално възможностите на България да се утвърди и на този пазар и има ли някакви договорености?
Пазарът в Япония е малък и според мен отвсякъде може да го задоволим. Това няма да е проблем за българските фермери.
 
В момента птицевъди получава държавна помощ по схемите за хуманно отношение към птици, но тя е предвидена да се изплаща до 2017 година, притеснява ли ви това и ще рефлектира ли по някакъв начин на бизнеса ви?
Не, не ме притеснява държавното финансиране и евентуалното му спиране. До колкото знам има заложени средства и за следващата година. Така че мисля, че тази помощ ще бъде удължена до 2020 година. 
 
ИНТЕРВЮ НА
Христина ВАСИЛЕВА