Земеделски производители на плодове и зеленчуци от Петрич и Сандански алармираха за липсата на специалисти, които да оценят продукцията им, предаде БНТ.

Без тази задължителна оценка производителите няма как да получат субсидия по Схемата за качествени плодове и зеленчуци на Министерството на земеделието, по която са кандидатствали. Това ги обрича на големи загуби.

Зеленчуците са почти готови - хора, които да минат и да оценят продукцията обаче няма, а това отнема правото на производителите да получат субсидия.

„Има един човек от Петрич, който трябва да покрива района до Петрич и той няма физическата възможност да посещава всички земеделски производители“, коментира фермерът Кирил Писков. Производителят Георги Кафтанов попита „Толкова ли не могат да назначат хора с агрономическо образование да ходят и да оценяват продукцията?“

Производителите казват, че процедурите, по които получават субсидии са изключително сложни и тромави. „Много от бенефициентите отпаднаха миналата година заради куп административни грешки. Площите, осигуровките...“, посочи Георги Кафтанов, производител.

Проблем за производителите е и нелоялната конкуренция на много търговци, които внасят евтина и некачествена гръцка стока и я продават, маскирайки я като българска. Регистрират се, купуват гръцки стоки, прехвърлят ги в бананов кашон, а е всеизвестно, че българският домат се продава в бананов кашон, и в един момент взимат логото на нашата стока, казва производител.

В село Микрево пристигнаха експерти от Агенцията по безопасност на храните. Те обещаха на производителите до 10 юни във всяка общинска служба по земеделие да има по един специалист, който да оценява произведената продукция.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!