Пшеницата от родните полета е вече реализирана или прибрана по складовете. Заради високите температури и продължителното засушаване обаче в южните райони на страната комбайните отново са в бойна готовност за жътвата на слънчогледа.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Производители коментират вече в социалните мрежи актуални цени на маслодайната култура, които са диапазона между 1,10 и 1,20 лв./кг. Огромно влияние върху пазара оказва вносът на украински слънчоглед, който по техни думи върви от 0,90 до 1,04 лв./кг.  

Според Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, до 5-10 дни започва жътвата в Южна България. Голяма част от колегите му директно продават на преработвателите, но в момента те не желаят, което вероятно ще доведе до фалити.

„В момента се говори, че украинският слънчоглед влиза на цени от 0,80 до 1,00 лв./кг. При сегашната ситуация с цените на торове, препарати и горива ние трудно може да формираме себестойност в зависимост от различните региони около 1-1,20 лв./кг“, коментира Христов за Телеграф.

Зърнопроизводителят е категоричен, че при сегашните нива на световните и европейските борси слънчогледът в България следва да се продава на цена от 1,50-1,60 лв./кг. Той определя подобна средна пазарна цена като балансирана и нормална предвид по-високите разходи, като петкратно поскъпналите азотни торове.

В последните няколко години производството на слънчоглед у нас се движи между 1,5 и 1,9 млн. тона. Вътрешното потребление не надхвърля 400-500 хил. тона. Статистика на Министерството на земеделието сочи, че площите за реколтиране са с 9,1% повече в сравнение с година по-рано. 

„В определени райони добивите ще са по-ниски от миналогодишните, но ще има места, където те ще са по-високи. Очаква се да се доближим до миналогодишната реколта. Площите със слънчоглед са с няколко процента повече, което ще компенсира по-ниския добив“, убеден е Христов.