Преди няколко месеца приключи обработката на проекти по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Финансов ресурс има за 850 проекта, въпреки че 1 699 преминаха техническа и финансова оценка.

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

През декември 2022 г. председателя на НАЗ Костадин Костадинов изрази опасение пред Агри.БГ за задаващи се проблеми по подмярката.

“Заради политически решения по места в областните градове са назначени хора, които нямат и грам понятие от проектите. Например в Добрич - назначена е медицинска сестра. Нали разбирате, че на такъв човек ще му пратят да гледа проект. И той какво разбира?”, алармира преди време Костадинов.

В края на януари 2023 г. тези проблеми са факт.

“Вече има сключени договори по подмярка 4.1. Но се случват абсолютни обърквации. Имахме право на по-голям процент от 60-70% за някои инвестиции, но това не се случи.

Дойде ми договора и освен, че всичко ми е орязано на 50%, тъй като нямало достатъчно бюджет, се оказва, че са ме вкарали и по процедура за обществени поръчки”. Това коментира за Агри.БГ Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари.

По подмярка 4.1 се финансират инвестиции, водещи до модернизация и повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства. Чрез финансовата подкрепа на Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) се цели разкриване на нови работни места, създаване на по-добри условия за труд, насърчаване на биологичното производство и внедряването на иновативни производствени технологии. 

В проектните си предложения бенефициерите залагат на дигитализация и автоматизация на работните процеси. Кандидатите включват в дейностите си и подходите от Европейското партньорство за иновации като стимул за сдружаване на земеделските стопани в страната.

Според Колев обаче никъде в условията не е описано, че изборът на доставчик на съответните инвестиционни активи трябва да се осъществява чрез процедура с публична покана (търг).

“Обажда ми се служителка и ми казва, че пуска договор, който трябва да подпиша за тръжна процедура. Обяснявам, че аз участвам в работните групи и досега такова нещо не се е коментирало. Това е абсурдно”, обясни Николай Колев.

През 2021 г. една от осемте мерки, която стартира беше именно подмярка 4.1. Тогава предвиденият бюджет беше в размер на близо 216 млн. евро. 

Максималната стойност на един проект можеше да достигне до 1,5 млн. евро. Тогава процентът на безвъзмездна финансова помощ зависеше от вида на предвидените разходи и беше в диапазона от 50% до 75% от стойността проекта. 

Именно тогава беше въведено и условието заради големите суми бенефициентите да прилагат по-тежък режим при избора на доставчик на съответните инвестиционни активи чрез процедура с публична покана, а не както е било преди това, чрез съпоставянето на три независими конкурентни оферти. 

Още тогава фермерите коментираха, че въпросните тръжни процедури, освен че ще усложнят административно изпълнението, ще забавят и реализирането на самите проекти. Явно обаче не са били премахнати като условие.