В Южна България основен проблем е количеството на валежите и високите температури. Именно заради това се насочих към No-Till технологията. Това разказа пред Фермер.БГ Йордан Костов, който се занимава с отглеждането на пшеница, ечемик, рапица и слънчоглед в Ямболско. 
 
 
„No-Till технология ни позволява да използваме доста от влагата, която е в почвата. Да пазим сянка на самата почва, точно, когато температурите са най-високи, предотвратяват се изпарявания, а също така и структурата на почвата се подобрява. Това пък води до по-добро влагозапасяване“, обясни Костов. 
 
По думите му не в цялото му стопанство се използва No-Till и посевите, които тази година са третирани по този начин, са се представили значително по-добре и то при стресиране на културите. 
 
Производителят разказа, че дълги години е живял в САЩ и когато се върнал в България да се занимава със земеделие, информацията, която е черпел, за да се образова, е от американска литература. 
 
 
„Доста голяма част от земеделието там се осъществява по No-Till технология“, каза Костов и добави, че отчита и други предимства в този вид производство като подобряването на органиката на самата почва, повишава се хумусното съдържание, а РН се понижава.
В стопанството на Костов е разделено на две части – едната половина е в Стралджа, а другата в Елховско. Именно това е изиграло роля в добивите на пшеница тази година. 
 
„В Стралджа въобще не валя, докато в другата част падна един дъжд точно след цъфтежа, което даде  40 процента разлика в добивите. Така че всички сме подвластни на главния агроном“, отбеляза производителят. 
 
Като много стопани в южната част на страната и той не е доволен от тазгодишната реколта от слънчоглед. 
„Тръгна много добре културата, но от май месец до жътва не капна и капка дъжд. Имаше и изключително високи температури“, обясни Костов.