Мярка 9 е най-измислената мярка, която съществува в момента. Така Калоян Пецов, производител на вишни от пазарджишкото село Малко Конаре, коментира възможността за кандидатстване по отворената преди дни мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители". 
 
 
„Накараха ни да създадем групи производители, но явно никой не може да сметне какви са ни разходите и какво ще ни даде мярка 9 и аз не виждам с какво може да ни бъде полезна. За да ни дадат 10 процента от оборот, аз трябва да платя 20% ДДС. Ако някой може да ми обясни каква е логиката“, каза за Фермер.БГ Пецов, който има група от производители, който отглеждат заедно 90 дка с вишни.  
Той обясни защо се е ориентирал към гледането на този плод. 
 
„Реших да се занимавам с тях, защото си помислих, че всички правят череша, а вишните не отстъпват, когато се говори за тонажи и за преработка. Има по-малки количества вишна и затова се тръгнах в тази посока“, каза Пецов.
 
 
По думите му тази година изкупната цена на вишната е надминала тази на черешата. 
„Черешите тази година се изкупуваха на 0.50 лв. – 0.60 лв. с дръжката. А ние тази цена я постигнахме без дръжка, което пък пада от цената на брането. Оттам идва и по-добрата цена. Но това е недостатъчно и за черешите, и за вишните“, посочи стопанинът. 
Както редица овощари и той е на мнение, че работната ръка е голям проблем. 

 

 

 

 
„В България няма качествена работна ръка, без значение в коя сфера. Затова трябва правителството да помисли за дългосрочна стратегия, която да помогне за производството на кадри, които са необходими за самите производства. Трябва да се сондира мнение от самите производители и да се насочват хора натам. Това няма да стане за една година, това е ясно, но според мен това е начинът“, смята земеделският производител.  
 
Той разказа, че досега не е кандидатствал по мерки от ПРСР. 
„Това не може да стане, дори и да искам. Така са измислени самите мерки, че нашия район се води облагодетелстван, което е много необлагодетелствано за самите производители. По големите мерки не могат да се съберат необходимия брой точки, а пък по малките мерки нямаме право да кандидатстваме, защото СПО-то ни е по-голямо, отколкото трябва. Върху това може да се помисли, ако имат желание управляващите“, коментира Пецов.