Светослав Коев отглежда биоарония от единадесет години. Неговото стопанство се намира в района на село Карапелит, Добричко. Бакалавър е по полевъдство и агрономство, с втора специалност "Растителна защита". Освен това е и магистър по селекция и семепроизводство, успешно придобита в Аграрния университет в Пловдив.
 
 
„От 2006 г. реших да се занимавам с това. Тогава времето беше такова, а ароният, като нова култура, грабна интереса ни. Искахме да я развиваме в България като иновативна такава“, коментира Коев за Фермер.БГ.
 
В момента той стопанисва 40 дка с арония, а като най-трудно по пътя на развитие и реализация, намира пазара.
 
„Когато започнах да се занимавам с отглеждането на арония, най-трудното беше откриването на пазар, въпреки че все още това е най-трудната част. Затова се насочихме и към преработката на самата продукция. Изкарваме продукция и започва търсенето на реализация, за в момента я продаваме единствено в България“, сподели още биопроизводителят.
 
По думите му затварянето на кръга е едно от решенията.
 
„Ключът е затварянето на кръга, това е едно от нещата наистина. Другото е, че преработената продукция се продава по-лесно, а и печалбата за производителя е по-голяма. По-добре е да преработваш, отколкото да продадеш суровината си някде само, за да кажеш, че си я продал“, заключи Коев.