По-големи са пораженията от дъжда, който е попречил на опрашването на черешите, твърди проф. Димитър Домозетов от Института по земеделие в Кюстендил, цитиран от Монитор.
 
По думите му най-пострадали са черешите, а по-леки са пораженията при сливите и ябълките. Очакват се ниски реколти от всички земеделски производители в района, най-вече от селата Четирци, Катрище, Нов чифлик и Друмохар.
 
Нощните температури за последните три дни са паднали до -3 градуса. В резултат пъпките на дърветата са измръзнали, а вече цъфналите са също поразени. Над 60% от овошките в Кюстендилско са унищожени от дъжда и сланата, убеден е производителят Георги Георгиев. 
 
За четвърта поредна година сланата е бич за местните производители, жалва се кюстендилецът, който отглежда 15 дка череши и 40 дка сливи. Голяма част от колегите вече се отказват от овощарството, заявява той.
 
Според неговите прогнози компрометираната реколта ще доведе до по-скъпо изкупуване на черешите. Дори цената им да достигне 80 ст. обаче, пак няма да е достатъчна, за да покрие разходите на стопаните, убеден е Георгиев.
 
Относно застраховането на насажденията друг овощар от района коментира, че не вижда смисъл. Това се прави през месец май, а сега е април и вече всичко е поразено от сланата, обосновава се той.
 
За да предпазят дърветата от измръзване много овощари са се принудили да спят в градините си. Дори са пробвали да ги предпазят от измръзване, като са палели слама и гуми. Единственото спасение е специална техника срещу слани, която струва 50 хил. лв. и е непосилна за производителите, жалва се Георгиев.