През последните години от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството отчитат увеличение на броя на контролираните животни у нас, но по думите на изпълнителния директор на Агенцията проф. д-р Васил Николов въпреки трайното нарастване, обхватът на контролираните животни не е достатъчен. Според проф.  Николов трябва да се намери начин да се стимулират допълнително фермерите, които се занимават с племенно животновъдство.

На въпрос на Фермер.БГ какви са амбициите и задачите пред Агенцията за следващия програмен период проф. Васил Николов заяви, че e необходимо отделно финансиране на местните автохтонни породи. „Това е нашата цел и това е моето искане и аз го повтарям няколко пъти – подпомагане на местните автохтонни породи, само подпомагане на порода, без да бъде обвързано с каквото и да е – без да е обвързано със земеделски производител, без да е обвързано с искане на площи, единствено трябва да бъде обвързано със запазване на породата – изпълнение на агроекологични изисквания, това е запазване на породата, ако трябва и разширяване с определен процент животни“, коментира проф. Николов. В момента се разписват тези ангажименти в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 и проф. Николов изрази надежда, че ще успее да се пребори за отделно финансиране на местните автохтонни породи.

Що се отнася до генетичните ресурси при комерсиалните породи, ИАСРЖ настоява за изпълнение на ангажиментите на развъдните асоциации по отношение на бикопроизводството. „Защото когато се защитават развъдни програми в тях се разписва, че ежегодно ще се произвеждат определен брой бичета, но на практика след това не се произвежда нищо“, категоричен е изпълнителният директор на ИАСРЖ.

Гледайте още по темата във видео репортажа на Фермер.БГ:





© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!