Има достатъчно агнета за вътрешна консумация за предстоящите празници. Това каза проф. Стайка Лалева от Института по земеделие-Стара Загора, която е в Бургас по покана на Областната експертна комисия по животновъдство и участва в работна информационна среща съобщи Радио Фокус– Бургас.

„Говори се, че има внос на замразено месо от Нова Зеландия, дано не е вярно. Има достатъчно агнета за вътрешна консумация. Пазарът може да бъде осигурен и трябва да търсим наше собствено производство, защото е с гарантирано качество”, категорична бе проф. Лалева. Тя препоръча да се купува месо от малките магазини, в които е ясен произходът на месото. Даде примери с чужбина, където се процедира по този начин. „В големите вериги месото ще бъде размразено и вероятно поднесено в добър вид, но аз лично не мога да бъда сигурна какъв му е произходът”, допълни тя.

Проф. Лалева посочи, че във всяко замразено месо настъпват химични процеси и то не е толкова качествено, колкото прясното, охладено месо. „Нашите агнета, независимо от коя порода са, са с много добри вкусови качества. Те се предпочитат и от търговците, в сравнение с румънските, и видимо на външен вид трупчета се различават и нашите са по-добри”, заяви специалистът.