В първия прозорец за прием на проекти по мярка 4,1 Инвестиции в материални активи на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020) няма да бъдат допустими разходи свързани с напояването. Това каза на дискусия в рамките на Националната среща на земеделските производители в България Васил Грудев, зам.-министър на земеделието и храните в отговор на Таня Дъбнишка от АЗПБ, предаде Фермер.БГ. 
 
Напояването е една от болните теми свързани както с ПРСР, така и с цялостната стратегия на оперативните програми, която касае водния сектор. Това е причината тази мярка да е празна. Тя ще бъде изпратена в Брюксел на по-късен етап. Световната банка работи по голям проект, свързан с водната стратегия в България. Очаква се Стратегията да бъде готова през месец юли и е задължително да залегне и в мярката за напояването, обясни Васил Грудев.
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 
Според Грудев ЕК е категорична, че трябва да се изчака стратегията на Световната банка за водоползването. Тоест ЕК не ни одобрява преди този доклад, независимо за каква инвестиция става въпрос. След приемането на тази стратегия, веднага ще бъдат допуснати и инвестиции за напояване в програмата, поясни ресорният зам.-министър.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!