В сливенското село Ковачите фермерите не знаели, че в Бургаско върлува шап, още по-малко, че движението на животни в Сливенска и още няколко области е забранено, установи проверка на Фермер.БГ. Оказа се, че в организацията на МЗХ и НВМС има сериозна пробойна по отношение на мерките, които се взимат за ограничаване на заболяването шап.

 

"В нашето село един доктор не е минал, един човек не е казал, че в страната има шап и че трябва да си предпазим животните", съобщи животновъдът Йордан Хаджиев, който отглежда 150 крави и телета, както и овце и прасета. Той каза, че негови съселяни фермари са разбрали за страшната болест от медиите. Самият животновъд днес стегнал превозно средство с животни, които се канил да превози до друга ферма, но преди да потегли от фермата, отворил да провери последните новини в социалната мрежа на фермерите Фермер.БГ и разбрал за случилото се.

 

По неговите думи в техния край никой не си е направил труда, дори и кемтът, да информира стопаните на животни, че трябва да ги гледат с повишено внимание и да не ги извеждат на паша. Не е минавал и никой ветеринарен специалист, който да вземе, профилактично дори, проби на животните. Участъковият лекар на селото пък не е подписал индивидуален договор с НВМС, твърдят местни от Ковачите.

 

Новината за шап в Сливенско, а и в околните на Бургас области, се приема много тревожно от стопаните.  45-годишният мъж каза, че не иска да си представя какво би се случило с живота му, ако при тях се появи заболяването и, недай си Боже, изтрепят животните му. Той изрази притеснение и относно това, че случат от бургаското село Кости може да се отрази негативно и върху изкупните цени на млякото, тъй като мандрите могат да се възползват от ситуацията и да кажат "Шап и после шат на 50 ст. млякото или по-малко". В момента, тъй като в онзи край има няколко мадри, се предлагат много добри стойности за литър прясно краве мляко - 70 стотинки без ДДС.

 

Ето и официалната информация, която подадоха по-рано днес властите:

Държавата ще обезщети фермерите от село Кости на 100%

 

Всички права запазени! Позоваването на Фермер.БГ е задължително!