Прецизното земеделие изисква изпълнение на много функции и висока технологичност. В частност вземане на проби, свързани с GPS-координати, с помощта на специално оборудване и провеждане на анализ в лаборатория. След провеждането на изследванията резултатите се визуализират и се съставят карти на полето, казва Олег Маслов, директор на украинската Анализаторска лабоработия „Агротест“, пише latifundist.com.

Четирите стълба на устойчивото земеделие

Фермерите получават също така препоръки за прецизно внасяне на хранителни вещества, съгласно координатите на всяка взета проба, допълва Маслов.

Принципната разлика в прецизното земеделие е в това, че площта на участъка за една проба възлиза на от 1 до 10 ха. Колкото по-малка е площта, толкова по-точни ще бъдат данните.



Освен това при прецизното земеделие не е достатъчно просто да получите визуална картина. Важно е да умеете да боравите с цифрите, от които тя те състои.

Именно по тях се съставят препоръки за оптимално влагане на минерални торове, допълва Маслов.

Можете да анализирате всяка проба по няколко параметъра или комплексно: определяне на киселинността на почвата, органични вещества, соленост, съдържание на азот, фосфор, калий и др.

По думите на експерта от „Агротест“ не могат да дадат указание какъв точно препарат да се използва. Компанията на практика предлага рецепта, според която е препоръчително да се внесе даден елемент и в определено количество.



Ако се препоръчват конкретни марки препарати, това е свидетелство за некомпетентност на лабораторията, казва Маслов.

По думите му агрономите, които следят внимателно състоянието на почвата и редовно й правят анализ, могат да контролират баланса на хранителните елементи в почвата и динамиката на изменението на основните параметри.

В наши дни се прави и анализ на растителната маса. Ако се наблюдава гниене на някои култури и то е свързано с храненето, се търсят причините за това. Анализът на растенията спомага за предвиждането на такъв род проблеми и избягването на загубите от тях в бъдеще.