През миналата седмица Земеделското министерство и Държавен фонд „Земеделие” официално оповестиха старта на разяснителна кампания „Директни плащания 2010”. Официалното начало пък дадоха лично министърът на земеделието Мирослав Найденов и директорът на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева, които демонстрираха начина на очертаване на земи в системата ИСАК за кампания 2010 в общинската служба по земеделие в Панчарево.

Както е известно кампанията за субсидиите за 2010 год. стартира от 1 март (друг е въпросът доколко реално стартира) и ще продължи до 15 май. Именно поради тази причина много от земеделците са на мнение, че разяснителните срещи с представители на МЗХ и ДФЗ са полезни, но много закъснели, тъй като е трябвало да се проведат преди началото на март.

Така или иначе обаче разяснителната кампания започна. Заместник-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов, зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Мюхетин Караоглан и директорът на Главна дирекция "Земеделие, гори и поземлени отношения" Николай Маринов трябваше да направят посещения по Областните дирекции "Земеделие" в цялата страна, за да се срещнат с членове на асоциации, земеделски производители по места и служители на службите по „Земеделие” в дните от 19 март до 8 април.

Вчера обаче стана ясно, че посещенията на зам.-министър Преслав Борисов се отменят.

Днес трябваше да се проведе срещата във Велико Търново, но тя така и не се състоя. Фермер.БГ се срещна и разговаря с шефката на Областната дирекция Земеделие Йорданка Стефанова, която обясни, че вчера е получена информация, че Преслав Борисов няма да дойде, но причините за това не са известни. Не се знае също така за кога ще се насрочи следваща дата за посещението на Борисов.

Според Йорданка Стефанова новата система за очертаване на площите е по-добра от предишната, но тя призна също така, че системата работи бавно и очертаването става бавно. В същото време, след среща с ръководството на МЗХ и ДФЗ шефовете на облсатните земеделски служби са получили уверение, че системата ще бъде подобрена като се добави трети допълнителен сървър, за да могат всички парцели да се очертаят в законовия срок и в последствие фермерите да не търпят глоби заради просрочване.

Каква е причината за отложените срещи на зам.-министър Преслав Борисов в Силистра, Русе, Разград, Велико Търново, Самоков и Търговище, както и ще бъдат ли насрочени нови дати за срещи със земеделците, очаквайте информация по-късно във Фермер.БГ.

Още по темата:

МЗХ и ДФЗ разясняват Кампания 2010 на земеделците половин месец след старта и

Стартира ли успешно кампанията за агросубсидии 2010 или не съвсем?

От днес стартира кампанията за агросубсидиите за 2010 година


© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!