Премиерът Бойко Борисов настоя за уволнения на всички, които са виновни за неправилно изразходване на европейски субсидии за къщи за гости по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).
 
 
„Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно“, каза Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод проверките на къщите за гости, изграждани по ПРСР в периода 2007 – 2013 г., съобщи правителствената пресслужба. Стенограмата от дискусията вижте тук.
 
По думите на премиера целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение. 
 
„За съжаление винаги се намира някой, който да опорочи програмата и затова към днешната дата ние новата програма не я отваряме“, изтъкна Борисов. Той допълни, че сега се проверяват всички къщи.
 
 
„Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не“, добави премиерът Борисов.
 
Министърът на земеделието Румен Порожанов съобщи, че в програмния период 2007-2013 г. са направени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в ПРСР, извън националните курорти.
 
Досега са проверени над 110 къщи за гости, или това са близо 18% от къщите за гости. Наложени са санкции за над 10 млн. лева за възстановяване, като над 9 млн. лв. са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес-плана.