Заради сушата до април състоянието на есенниците в района на Сливен не може да се определи като много добро, смятат експерти от Областната дирекция „Земеделие“.

Фермер: За последните 5 години тази е най-суха

В условията на недостатъчна влажност в почвите посевите са били редки. Дъждовете през последните седмици все пак са подобрили състоянието им и се очаква класовете да налеят зърно.

„Засетите площи с пшеница в областта са 417 400 декара, ечемикът е 73 850 декара, 720 декара са засетите площи с ръж, 8680 декара - с тритикале, и 27 200 декара - със зимна маслодайна рапица", съобщи за БТА Виолета Иванова, главен експерт в Областната дирекция в Сливен.

Виолета Иванова: „След около седмица, когато зърното навлезе в технологична зрялост, ще започне жътвата. В момента пшеницата и ечемикът са в състояние на млечна зрялост.“ 

Необходимо е от Областната дирекция „Земеделие“ да съобщят за състояние на восъчна зрялост, за да започне разжънване и изораване на противопожарни ивици между блоковете.

Падналите дъждове са подобрили състояние на пролетниците в Сливенско. Общо 44 400 декара в областта са засети с царевица за зърно. Силажната царевица заема 22 450 декара, а маслодайният слънчоглед - 207 400 декара.