Череша от сорта "Райниес" с размер 35 мм, спечели приза за най-едър плод на Празника на черешата в Кюстендил, предаде БНР.

 

Това е национален рекорд, каза директорът на института по земеделие в Кюстендил проф. Димитър Домозетов. Любопитното е, че черешата рекордьор е обрана в местността "Почивалото" край село Граница, където и преди две години е добита череша, но от канадския сорт "Самид", чиито диаметър тогава бил 34 мм, отбеляза проф. Домозетов. Читалището от село Драговощица спечели първа награда за най-красиво вешало - това е местно изобретение, представлява пръчка с нанизани на нея двойни череши с дръжките им. Изисква се умение и въображение да направиш красиво вешело. Призът за най-оригинално занаятчийско участие беше даден на Радка Вацева за стъклопис. Композицията ѝ изобразява череши върху сервиз за кафе.

 

Над 30 читалища, културни домове, клубове, кметства, детски градини, представители на занаятчийската камара участваха в уникалния празник на кюстендилската череша, който се прави за девети път, обявиха от общината. Местни краеведи установили, че де факто празникът има прототип от 1896 год., когато в Кюстендил е организирано първото овощарско представление. Този път заради измръзване при насажденията добивите на череши в Кюстендилско е слаб, около 2 хил. тона. Затова пред щандовете на участници в празника се извиха опашки от желащите да си купят череши.