От 15 до 20 октомври в Плевен ще се проведе Празник на меда, в който производители ще представят пчелни продукти, биохляб и природна козметика. Плевенските пчелари ще подкрепят протеста на шуменските си колеги на 16 октомври, обявиха от Областния пчеларски съюз в Плевен. Организатори на предстоящия празник на меда „Пчелният мед – здраве и дълголетие“ са Областният пчеларски съюз и Община Плевен.

Празникът на меда ще бъде под патронажа на кмета на Плевен, а в изложението на централния градски площад ще участват 15 пчелари от Плевенска област и производители на биопродукти от страната. Предвидени са и лекции на д-р Евгени Петков, апитерапевт, както и на проф. Христо Мермерски на тема „Използването на пчелните продукти за лечението на различни болести“.

Целта на празника е да популяризираме пчелния мед и пчелните продукти, обяви председателят на Областни пчеларски съюз Юлиян Станчев. По думите му консумацията на мед у нас е твърде ниска, въпреки, че страната ни е сред най-големите производители на мед. Плевен и Добрич дори водят класацията в страната по производство на мед и пчелни продукти, като само в Плевенска област се произвежда 1/8 от меда у нас. „Българският мед е един от най-качествените в Европа, и същевременно има най-ниската цена. В съседните страни цената му двойна на фона на нашата. За съжаление половината от меда, произведен у нас, отива за износ. Консумацията на мед у нас се оценява средно между 250-300 гр. на година, което според медицинските изисквания отговора на нормата едва за два дни“, коментира Станчев.

Своеобразна част от Празника на меда ще бъде и протест на пчеларите на 16 октомври. Плевенските пчелари ще подкрепят колегите си от Шумен, иницииатори на протеста, с подписка на местно ниво, като настояват държавата да подпомогне бранша. „Ние не сме удовлетворени от държавната политика по отношение на пчеларството. Няма отрасъл от земеделието и животновъдството, който да е претърпял такава голяма загуба през годината, както е при нас. Тази година загубите ни възлизат на 35-40% пчелни семейства. При служебното правителство ни бяха обещани компенсации и субсидии за всяко регистрирано пчелно семейство, но това така и не се случи.

За пчеларството се дават най-малко пари, докато за други направления, като лозарство, зърнопроизводство и животновъдство, непрекъснато вървят директни плащания“, коментира Юлиян Станчев. Той обясни, че единствените средства за пчеларите, при това само за тези, които са регистрирани като земеделски производители, са по 3-годишната Национална програма по пчеларство, но средствата по нея свършват буквално за няколко часа. В Плевенска област пчеларите са около 1 200, от тях по Програмата през миналата година са кандидатствали около 120 регистрирани като земеделски производители, а само 45 са получили финансиране, информират от Областния пчеларски съюз.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!