До края на годината български млекопреработвателни предприятия ще бъдат инспектирани от руски експерти. Целта на посещението им е да бъде одобрен списък от фирми, които ще могат да изнасят продукцията си за Русия след като отпадне наложеното ембарго. Това стана ясно по време на среща на ресорния министър Десислава Танева и нейния колега от Руската федерация Дмитрий Патрушев.

Преговаряме с Русия за по-лесен износ на агростоки
 

Преди дни Агри.БГ съобщи, че в най-скоро време ще бъде проведена експертна среща между Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор, в рамките на която ще бъдат изчистени техническите подробности. Срещата ще се проведе с цел български предприятия да получат разрешение да изнасят растителни продукти за Русия, които не попадат в общата забрана за растителни продукти от ЕС. 


Министрите обсъдиха и заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), което е засегнало и двете страни. Договорено бе експерти от двете държави да обменят информация и добри практики за справяне със заболяването, като екип от БАБХ посети Русия.   

 
Земеделските министри отчетоха добрите отношения между България и Русия и изразиха воля конструктивният диалог да продължи.
 
През 2018 г. обменът на аграрни стоки между двете страни възлиза на 62,6 млн.щ.д. Износът на български стоки за руския пазар нараства с 19,4% спрямо 2017г., до 54,4 млн.щ.д. През 2018 г. положителното търговското салдо за България достига 46,3 млн.щ.д., с 30,4% над нивото от предходната година. Водещи селскостопански продукти в българския износ за руския пазар са предимно тютюн, тестени продукти, шоколадови изделия, вина и др.