За първи път  през тази година Агрополихим АД проведе опит с розови насаждения. Резултатите от него бяха показани по време на открит ден на полето на Тодор Иванов, който отглежда рози в землището на село Красново, Пловдивско.

Храненето на розите се провежда под прецизното наблюдение на Павел Павлов от Агрополихим АД, който отговаря за трайни насаждения, зеленчукови и етерично-маслени култури в Южна България. 

Заедно с колегата му Станимир Стоянов, който отговаря за Северна България, се присъединиха към екипа на компанията и така лидерът в производството на азотни торове и фосфорни торове на Балканския полуостров обхвана всички сектори на земеделието. 

Опитното поле край Красново е изведено изцяло с торове на Агрополихим АД, като работата по него е започната в началото на месец март. 

„Вкараните торове предимно са Азот и Калий, тъй като розата изисква това нещо за храна. Фосфорът сме гледали да го намалим“, обясни Павел Павлов, агроном-консултант в Агрополихим АД.  

Специалистът обясни защо се е наложило това. 

Павел Павлов: „Взимахме проби и имаше доста фосфор. Впоследствие със земеделецът решихме да намалим фосфора, тъй като щеше да стане прекалено много и просто нямаше смисъл. 
Вкараният азот е 30-40 кг/дка – общо Азот. Калият е някъде около 15 кг/дка, Фосфорът е около 10“. 

Агроном-консултантът на Агрополихим АД разказа и кога са подхранени растенията. Това е станало в края на март, като са вложени 15 кг/дка Азот. 

А в средата на месец май е вложен NPK, защото той трябва да се приложи точно преди цъфтежа на розите, посочи Павлов и добави: 

„Опитът е само с гранулирани торове. По простата причина, че земеделецът няма апликатор за течни торове. По принцип с течните торове е много по-лесно. Растението усвоява по-добре тора. Единственият течен тор, който сме приложили – това е ФАСТ + за маслодайни.

Има 10% бор. А розата изисква бор. Той е приложен 600 мл/дка, като мислим тези 600 мл мислим да ги разделим по 300 мл и те са след извеждането на опитното поле, тъй като сега още е рано“, посочи специалистът. 

Фермерът Тодор Иванов разказа, че насажденията му с рози са около 100 дка. Той сподели, че с Агрополихим АД работи от една година, като целта на опитното поле е заедно да изведат най-добрите изводи от него. Стопанинът разказа какви обработки са направени на розите и какъв добив очаква. 

„Обработките са дисковане и продълбочаване най-вече. Очакваният добив е около 600 – 700 кг/дка според самите рози“, посочи стопанинът. 

Според него, причината е до голяма степен и в климатичните условия – сухо и неподходящо време за отглеждане на рози. 

Все пак стопанинът сподели, че торовете на Агрополихим АД са му помогнали да успее да достигне до етапа на бране и се надява и на добра продажба след това. 

Тъй като розите са трайни насаждения и изискват грижи през цялата година имат ли те нужда от подхранване след обирането на цветовете и преди есента? 

Павел Павлов: „Не. Хубаво е през две години е да се слага фосфор, ако почвата не е запасена. А иначе се тори само в началото -  януари, февруари, март, април, май и юни. След последният цъфтеж няма смисъл прави се резитбата и растенията се оставят“. 

За повече съвети и актуална информация за продуктите на Агрополихим АД, можете са се информирате на сайта agropolychim.bg или да се свържете с регионалните агроном-консултанти на компанията:

- Павел Павлов – Южна България – трайни насаждения, зеленчукови и етерично-маслени култури, тел.: 0882 465 249

- Станимир Стоянов – Северна България – трайни насаждения, зеленчукови и етерично-маслени култури, тел.: 0882 465 248