Над 500 декара земи са обгорени само през последните две денонощия в Северозападна България. Най-големи са опожарените площи в монтанско. Край село Якимово огънят вилня върху територия от 200 декара и село Дъбова махала, където са опожарени още толкова.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

През последното денонощие пък в село Василовци изгоря цяла стопанска постройка и едва бяха спасени три къщи, намиращи се в близост.

„Предполагаемата причина за произшествието е небрежност при боравене с открит огън“, уточни говорителят на ОД на МВР в Монтана Ирен Токина.

Плевня и намиращите се в нея бали сено изгоряха и в село Беленци край град Луковит. Там също огнеборците успели да спасят близките 3 сгради. Причината за пожара се изяснява.

Във врачанското село Драшан обаче категорично става дума за палеж, сочат данните от огледа. Въпреки намесата на две противопожарни команди от Мездра и от Бяла Слатина огънят унищожи цялата стопанска постройка и намиращите се в нея сериозни количества фураж - две хиляди бали сено, хиляда и двеста бали люцерна и девет тона ечемик.

Сериозни щети предизвика и пожар в сливова овощна градина в тетевенското село Български извор. Изгорели са 20 от общо 50 декара насаждения. Предполага се, че огънят първоначално е възникнал в сухи треви, като впоследствие е обхванал и овощната градина.

Специалистите предупреждават, че въпреки захлаждането на времето и локалните валежи опасността от пожари, които биха коствали сериозни щети не стопаните все още не е отминала. Към момента сериозна предпоставка за огнени инциденти създава вятърът и е препоръчително да се избягва боравенето с огън на открито.