„Не винаги броя на животните определя количеството на млякото, просто трябва да доите по-ефективно“, това кава Пол Макнамара, Мениджър доилни системи в DeLaval.
 
Добрите практики за хигиена при доене трябва да бъдат важна част от ежедневната програма във фермата, за да се постигнат по-високи резултати. 
Стимулирането на вимето чрез почистване и изсушаване на цицките увеличава добива на мляко. Подготовката на вимето с продукти, специално предназначени за тези ежедневни процедури, запазва цицките на животните здрави и в добро състояние, осигурявайки ефективно производство на мляко. Те са по-лесни за доене, и са по-малко склонни към замърсяване.
 
Утвърдените почистващи препарати за хигиена DeLaval предотвратяват маститните заболявания, което гарантира здрави животни и  не на последно място те са много икономични и ефикасни.
 
Създаването на гладка програма за доене, използването на оригинални консумативи и препарати, редовното проверяване на оборудването и добрият мениджмънт са част от цялостното оптимизиране на процесите във фермата.
 
Почистващата пяна DeLaval Biofoam™ комбинира технологиите за подобряване на почистването (CIT) с патентовано пянообразно решение от естествени съединения за оптимално почистване на цицките. Този разтвор за хигиенично третиране преди доене е специално разработен, за да осигури високо качество на млякото и отлично здраве на животните. 
 
DeLaval Biofoam поддържа вимето здраво. С  нея почистването и премахването на мръсотията е много ефективно. По този начин се намаляват бактериите и се предотвратява разпространението им. В допълнение патентованата пяна от естествени съставки на DeLaval поддържа кожата мека и еластична, подготвяйки я за гладко и ефикасно доене. Почистването на вимето преди доене с пяна е изключително подходящо в студените зимни месеци, когато трябва да се ограничи използването на вода. Богатата и висококачествена пяна поддържа кожата на вимето в отлично състояние и е естествена бариера срещу инфекции. При ниски температури друго много важно нещо е да се предпазва вимето от изсушаване. DeLaval Biofoam™  съдържа глицерин и алантоин, които са отлични емолиенти с овлажняващи качества. Етанолът и изопропанолът увеличават ефикасността на течността и подобряват времето за изсъхване на зърното. 
 
Използването на сухи кърпи DeLaval Softcel™ подобрява почистващия ефект, като същевременно релефната им повърхност от двете страни подпомага стимулацията на цицките. Те са трислойни, изключително здрави и меки кърпи.
 
 
През зимата е добре да се използва запечатка с високо ниво на емолиент. DeLaval IodoFence™ е запечатка за виме след доене, която отговаря на това изискване. Тя е разтвор базиран на йод, който се състои от две уникални технологии - I-Tech и Advanced Conditioning Technology (ACT). Те осигуряват не само продължителна дезинфекция, но и отлична грижа за вимето. Технологията ACT помага за хидратиране и омекотяване на кожата на цицките, а I-Tech предлага високо ниво на свободен йод за бърза дезинфекция. IodoFence ™ също така образува устойчив бариерен филм, който остава на цицките няколко часа след доене. С употребата на IodoFence ™ се гарантира отлична защитна бариера, която спомага за намаляване на случаите на мастит. 
 

Полезни съвети от Агритоп за правилно управление на фермата през зимата:

 
- Не допускайте течение през зимата – то води до заболявания на животните и  замръзване на вимето.
 
- Редовно наблюдавайте оборудването на доилната инсталация.
 
 
- Променете рутинните действия при доене през зимата - почиствайте вимето с пяна за почистване на виме и сухи кърпи - използвайте вода само когато е необходимо.
 
- Предпазвайте вимето от изсушаване, като използвате запечатка с високо ниво на емолиент.
 
- Затоплете запечатката преди употреба.
 
- Оборудвайте оборите с врати, които можете лесно и бързо да отваряте и затваряте; и които спират течението.
 
- Наблюдавайте по-често вимето през зимните месеци и следете състоянието на кожата на цицките.
 
- Ветрозащитните щори са бърз и сигурен метод за предпазване на животните от вятър и течения.
 
- Поддържайте чиста и суха постелята или леглата в обора.
 
- Хранете животните на закрито.
 
- Наличието на вода по всяко време е от съществено значение и през зимните месеци. Използвайте поилки, които не позволяват замръзване на водата.
 
Повече информация може да откриете на интернет адрес: www.agritop.bg и телефон: 02 / 971 26 20