Въпреки постоянното нарастване на стокообмена между България и Египет през последните години, той не отговаря на потенциала и възможностите на двете страни. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на Първата сесия на комисията, която се провежда в София. Той е съпредседател от българска страна, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.
 
 
Порожанов коментира още, че 11-годишният период, през който не са провеждани сесии на смесената българо-египетска междуправителствена комисия е прекалено дълга пауза. 
 
„Смятам, че смесената комисия за икономическо сътрудничество е важна платформа и инструмент за развитие и разширяване на сътрудничеството между България и Египет във всички области“, каза той.
 
Основните продукти на българския износ за Египет до края на 2017 г. са нефтени масла, рафинирана мед и сплави, пшеница, царевица, сурови или преработени тютюни и др. Вносът се формира от сурови нефтени масла, минерални и химически азотни торове, сол, полимери и др.
 
 
„Като най-перспективни области на двустранното икономическо сътрудничество на настоящия етап следва да се разглеждат енергетиката, транспортът, комуникациите, хранителната промишленост, селското стопанство и туризма“, заяви от своя страна д-р Сахар Наср, министър на инвестициите и международното сътрудничество на Египет. 
 
Тя припомни посещението на българския министър-председател Бойко Борисов на 22-23 октомври 2018 г. и срещите му с египетския президент Абдел Фаттах ал-Сиси и с премиера Мустафа Мадбули. Тогава бяха постигнати договорки за бъдещи съвместни действия, насочени към разширяване и задълбочаване на двустранното сътрудничество в областите от взаимен интерес.
 
Двамата министри  подписаха протокол от първата сесия на смесената комисия, като преди това проведоха и двустранна среща. Беше парафиран и меморандум за разбирателство за научно-техническо сътрудничество между Селскостопанската академия и Селскостопанския изследователски център на Египет. След сесията на смесената комисия бяха проведени и преки срещи между бизнеса.