Зад океана започва поредното федерално дело срещу прочутия хербицид Раундъп (Roundup) на гиганта Monsanto, шест месеца след като болен от рак градинар спечели 78 млн. долара обезщетение в исторически процес в щата Калифорния, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
След Диуейн Джонсън, който е диагностициран с рак на кръвта - неходжкинов лимфом, който е нелечим - сега друг калифорниец, Едуин Хардъмен, обвинява глифозата, че е допринесъл за неговото раково заболяване от същия тип. 
 
Този жител на Сонома, северно от Сан Франциско, твърди, че е използвал обилно Раундъп против бурени в имота си от 1980-те години до 2012 година, изтъкват неговите адвокати. Той подал жалба срещу Monsanto през 2016 г., след като бил диагностициран с рак.
 
Според жалбата агрохимическият гигант „е знаел или е притежавал елементи, за да знае, че Раундъп има недостатъци и не е сигурен препарат и че може да причини рак или други заболявания или тежки наранявания", информира БТА, цитирана от investor.bg. 
 
Към федералния съд в Сан Франциско се пренасочват над 760 от общо 9300 жалби срещу Раундъп в САЩ, отбелязва Ройтерс. Германският гигант Bayer, която купи Monsanto за 62,5 млрд. долара, отрича този хербицид да е опасен за здравето и изтъква, че той е разрешен от регулаторите по света.
 
Глифозатът е определен като „вероятно канцерогенно вещество" от 2015 година от един от клоновете на Световната здравна организация (СТО), но не и от европейските агенции за безопасност на храните и за безопасност на химическите продукти.
 
Все по-голям брой организации се борят за неговата забрана, припомнят агенциите като  Франция се ангажира да го забрани до 2021 година.
 
Учени от Вашингтонския университет заявиха, че широко използваният хербицид глифозат увеличава риска от рак с над 40%, съобщи сайтът MedicalXpress на 17 февруари 2019 г.
 
Специалистите са направили метаанализ на научни публикации през периода 2011-2018 г., включително на изследвания, обхванали над 54 хил. души, занимаващи се с обработката на растения с пестициди. Оказало се, че глифозат увеличава риска от неходжкинов лимфом с 41%.
 
Получените данни съвпадат със заключенията на Международната агенция за изследване на рака, която през 2015 г. обяви въпросния хербицид за вероятен канцерогенен за човека.
 
В цитираната от БТА публикация се припомня, че глифозат за пръв път е използван като хербицид през 1974 г. Използването му в селското стопанство рязко се увеличи от средата на първото десетилетие на 21-ви век, когато бе въведена практиката растения да се пръскат хербициди малко преди прибирането на реколтата. В резултат е възможно сега зърнените култури да съдържат повече токсични вещества.