В Кюстендил започnа черешовата кампания и приемането на молби за разкриване на пунктове за изкупуване на череши.  Месечната такса за разкриване на пункт е в размер на 15,20 лева за квадратен метър. При работа на пункта на видно място трябва да бъде поставено копие от издаденото разрешително.


Изкупуването на черешите ще става само при попълване на специални бележки, заверени от община Кюстендил. За разкриване на пунктове са определени 59 места. Общината не се занимава с определянето на цените за изкупуване на черешите. Цените се определят от самите фирми.

Два контролни полицейски пункта ще действат по време на тазгодишната черешова кампания в Кюстендилско.  Пунктовете се намират по направлението Коняво-Таваличево и в района на село Скриняно. Комисар Джоглев посочи, че за разгара на черешовата кампания от МВР ще бъдат придадени към Областна дирекция на МВР-Кюстендил още 15 служители на специализираните полицейски сили-жандармеристи. Идеята на планираните мерки за сигурност е да не се допускат инциденти по време на кампанията и да се организира образцов ред, както миналата година. 

В кюстендилското село Шишковци черешовата продукция ще бъде охранявана от полски пазачи и доброволци. Tази година, както и миналата, по двама доброволци на вечер ще обикалят заедно с основния пазач за по-добро опазване на масивите с череши по време на кампанията. Oсвен това и самите производители ще помагат при върховите моменти.

В два последователни дни ще се проведе тазгодишното издание на Празника на черешата в Кюстендил. На пресконференция кметът на община Кюстендил Петър Паунов представи програмата, посветена на празника. Тя ще започне на 17 юни от 16.00 часа в градинката пред община Кюстендил с фолклорен празник „Черешчица род родила”, изложба-базар на череши и черешови произведения, както и изложение на занаятчии и производители. Същия ден, но от 17.30 часа, ще бъде официалното откриване на празника, а от 17.40 часа ще продължи фолклорният празник.

На 18 юни от 11.30 часа в градинката пред Община Кюстендил ще бъдат представени перспективни сортове череши за страната и района. По традиция това представяне се прави от специалисти от Институт по земеделие-Кюстендил, които са и основни партньори на празника. От 12.00 часа ще се проведат конкурси за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд, а от 13.00 часа ще се проведе кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”. От 20.00 часа на площад „Велбъжд” ще бъдат обявени резултатите от конкурсите и награждаване на участниците. След награждаването жителите и гостите на Кюстендил ще имат възможност да видят премиерата на филма „Древният град Кюстендил”. От 21.30 часа ще започне концерт със специалното участие на победителката в „Евровизия” – Руслана.