През последните 10 години производството на лешници в цял свят е нараснало с 4%, като наедно с това цените са се покачили с 45%. В наши дни Полша разполага с около 2000 ха с лешникови насаждения. Този показател с всяка изминала година расте с няколко десетки хектара.

На фокус: Прикачен комбайн за орехи и лешници

До 70-те години на 20 в. тази култура не всяваше доверие, но след първите опитите земеделци-ентусиасти, които се увенчаха с успех, лешникът започна да набира сериозна популярност, съобщава propozitsiya.com.

В момента лешници се отглеждат предимно в южната и югоизточната част на Полша. Реколтата плавно нараства, но не се отличава като обеми съществено от показателите в средиземноморските страни.

Трябва да се знае обаче, че ядките, които се отглеждат в студен климат, имат по-голяма биологична и хранителна ценност, отколкото тези, отглеждани в топъл климат, например в Италия. Благодарение на високото съдържание на ненаситени мастни киселини, два пъти повече е концентрацията на линоленова киселина.

Как да започнете?

Полските консултанти съветват да изберете равнинно място или такова на неголямо възвишение, полегат склон. Задължително ориентацията трябва да бъде западна, югозападна, югоизточна или северозападна. Особеният микроклимат при насажденията може да създаде препятствия на пътя на силните студени ветрове – например ако разположите културата недалеч от гора, сграда и т.н. В долина лешникът може да понесе сериозни щети от пролетните слани. Южните склонове също не са добра идея, тъй като там лешникът рано цъфти, но при по-студено време ще измръзне на етап цъфтене.

Тази култура плодоноси добре на плодородни, топли, водо- и въздухопроницаеми почви, богати на хумус. Това прави повечето почви, подходящи за отглеждане на лешници. Изключение правят песъчливите почви с високо ниво на грунтови води.

Подготовката на полетата напомня тази на всяка една друга подготовка за градинска култура. Следва да направите анализ на съдържанието на макроелементи, задължително – магнезий и калций. Пробите е желателно да вземете през август. pH трябва да е в предели 6,8-7,2.