В Полша продължават да се появяват нови случаи на заразени животни с африканска чума по свинете (АЧС), а също така и такива с частичен имунитет срещу вируса, пише greenfront.su. 

Данни от ЕС: Нов случай на Африканска чума в България

Главната ветеринарна служба на Полша е регистрирала още 35 случая на болестта при 57 диви свине в края на май и през първата седмица на юни.

Освен това пет животни са били частично устойчиви на болестта. Новите случаи са регистрирани в централната и източната част на страната. От началото на годината са открити 1265 болни диви свине. 

Миналата седмица бе потвърдено петото огнище на АЧС от началото на година. Пострада стопанство с 21 свине.

Съгласно мнението на експерти епидемията през 2019 г. ще има сериозен характер. С оглед събитията от последните години следва да се очаква пик през юли и август. Епидемията ще отслабне през есенните и зимните месеци. Причината за това засега не е изяснена. 

Някои учени подозират връзка с преселването на насекомите, част от които са преносители на вируса. Други изследователи посочват като причина за зачестяването на случаите на заразени животни миграцията и размножителния период при дивите свине.