Жомбор Дирици заедно с колегите си прилагат различни експерименти с покривни култури, като са започнали през 2015 г. Това разказа лекторът по време на уебинар по проекта Best4Soil, чрез който фермери и експерти споделиха знания за почвеното здраве. Организатор на събитието в България бе Фондация “Биоселена”. 

Фермер: No-till технологията повиши добивите ми в зеленчуковото стопанството

“Започнахме с ряпа. После добавихме нови видове и сега работим с около 40 вида покривни култури 30-35 смеси на годишна база”, обясни Дирици. 
По време на лекцията му фокусът е технологията на двойни покривни култури преди пролетната култура. Тази концепция е френска, обясни лекторът. Основната идея е да се засеят 4-метрови редове от всеки вид с половин скорост на изсяване в правоъгълна решетка.

“Наричаме го матрично засяване”, добави Дирици, котйо показа примери от работата му с различни фермери. 

Двойно покривна култура е това, което наричаме пълна регенеративна технология. 

“Имате зимна пшеница, след което имате лятна лятна покривна култура и есенна покривна култура. Следва слънчоглед”, обясни експертът, като обясни, че очакват около 3 тона на хектар слънчоглед по тази технология. 

Това, което се вижда ясно е, че остатъците са помогнали на растението да е по-силно и здраво, това е отчетено още през първата седмица на вегетационния период. 

Дирици обобщи и наблюденията си върху различните възможности на покривните култури. 
За фиксиране на азот в почвата най-добри са грах, боб и фий, които има добри постижения във всички видове почви. 
За спиране на уплътняването на почвата много полезна е ряпата, видовете синап, фацелия. Тези растения много помагат за подобряването на почвената структура. 

За подробности по експериментите - вижте видеото. За да включите българските субтитри, влезте в настройките на видеото и ги изберете.