Подготвя се промяна на националния стандарт за бялото саламурено сирене, съобщават от Националната овцевъдна асоциация, позовавайки се на изявление на изпълнителния директор на Българския институт по стандартизация Ирен Дабижева.Работна група от учени и браншовици вече обсъдила възможността за отпадане на горната граница на показателя киселинност. Това няма да промени вкусовите качества на продукта, но ще помогне на повече фирми да произвеждат сирене по БДС, е мнението на шефа на асоциацията Димитър Зоров. Според него при зреене киселинността пада и е трудно да се достигнат нивата, посочени в стандарта.

 

„Стандарт не се прави за един ден, нито се променя с магическа пръчка. Нужни са научни доказателства“, каза Ирен Дабижева. Затова въпросът щял да бъде обсъден отново през есента. Дабижева обаче оспори идеята в БДС за киселото мляко, сиренето и кашкавала да бъде записано, че трябва да се правят само от българско прясно мляко. Идеята бе лансирана от заместник земеделския министър Явор Гечев.

 

„Подобно нещо не може да се запише в един стандарт, защото ще попаднем под атаките на Световната търговска организация. Такова изискване би поставило технически бариери пред производителите, което е недопустимо. В стандарта за киселото мляко пише, че може да се прави само с български закваски. Но дори това предизвикало негативни реакции от скандинавските страни, които ни обвинили в дискриминационна политика“, обясни Дабижева.

 

„Идеята ще продължи да се обмисля. Целта е да се поощри използването на повече български базови суровини“, каза земеделският министър Димитър Греков.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!