Подготовката на Закона за земята ще се удължи с поне шест месеца. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти край Свиленград.
 
 
Министърът съобщи, че е провел предварителни разговори както с парламента, така и с премиера.
 
„Вчера, 13 февруари, на заседание на правителството, взехме решение да поискаме удължаване. Аз вече съм изпратил писма. Подготовката на закона ще се удължи с поне 6 месеца. Лично аз съм разочарован от това, което се случи. 
 
Първо минахме на един предварителен вариант, който беше одобрен от почти всички, включително Комисията по земеделие. Ние го представихме и народните представители бяха удовлетворени. Предложиха да вкараме арендата и опазването на земеделските земи. 
 
Ние надградихме първоначалния драфт именно с тези два раздела. Изведнъж се появиха някакви големи драми. Дори становищата, дадени от големите, бяха представени против, но без мотив защо не са съгласни“, обясни Порожанов.
 
[news]
Работата по проекта трябваше да приключи в края на февруари. В последствие обаче стана ясно, че срокът ще бъде удължен. Досега не беше ясно обаче с колко. По думите на председателят на парламентарната Комисия по земеделието и храните Десислава Таневана по Закона за земята са направени повече от 60 поправки до момента. Според нея сега е необходимо законодателните решения да се обединят в един закон, текстовете да се синхронизират и да се осъвременят законодателните актове.
 
По думите на Порожанов дори и да е имало разногласия по определени теми, е било възможно създаването на работни групи, дискутирането и отстраняването им. 
 
„Оказа се, че и собствениците на земеделски земи имат коренно противоположно мнение върху това, което е дадено, дори и към в момента действащата регулация.
 
Истината е, че тази стопанска година е стартирала, тя ще си работи при съществуващата нормативна уредба. Ако се приеме закона, той ще влезе в сила от следващата година“, категоричен е земеделският министър.