През последните няколко години Давиде Модилиани е приложил няколко решения, за да постигне по-високо качество и по-богата реколта: той използва схема от 2,5 метра разстояние между дърветата и 5,40 метра между редовете. Освен това покрива всеки ред с мрежа, за да създаде тунели. Повечето череши се отглеждат при температура 30+ градуса, информира FreshPlaza.

Фермер: В Северна България положението с овошките е трагично


Не смятам, че трябва да имам овощна градина с хиляди дървета на хектар, ако след това продукцията не е достатъчно качествена и в добро количество. Аз имам около 800 дървета на хектар и вярвам, че трябва да помислим за решения, които са по джоба на производителя. Не можем да си позволим огромни инвестиции, особено когато не сме сигурни за печалбата, казва Модилиани.

Производителят е изчислил разходи в размер на 50 000 евро на хектар за защитната система срещу дъжд, градушка, насекоми и птици.

Проектирал съм по-голямата част от нея и ще поставя мрежи и на новите си овошки, допълва той.

Модилиани продава своята готова продукция директно на фирми и доставчици.

Тази година продавам на 5,5 евро на кг. Цената остава същата през цялата кампания, единствената разлика е качеството. Правя това, за да разберат потребителите, че плодовете си имат цена и производителите трябва да печелят. За мен няма смисъл да стартирам от 10 евро на кг и да приключа сезона на 2 евро. Потребителите се объркват, разсъждава овощарят. Той произвежда по около 9 тона череши на хектар.

За да разполага с продукция през целия сезон, Модилиани сади различни сортове.